Välja rätt hundfoder

hundmat

Det här med att välja rätt hundfoder till sin hund, det kan vara svårt. Det finns ju en hel del att välja på ute på marknaden om man säger så. Hundmat är en viktig del för hunden och det är bra att välja ett foder med näring i. 

Saker att tänka på när du väljer hundmat

Det är bra att kontrollera innehållsförteckningen, så att du köper ett foder som täcker hela hundens näringsbehov. Det ska alltså innehålla kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler.

Det är även bra att välja ett foder med högt köttinnehåll. Undvik att köpa hundmat med utfyllnadsmedel och biprodukter. Billigare märken, ofta de vanliga som finns i mataffären, fyller gärna ut hundmaten med spannmål och andra ospecificerade biprodukter, låt bli att köpa dem. 

Det finns många kontroverser kring spannmål eller inte spannmål i hundfoder. Flera tillverkare av hundmat menar att spannmål inte är ett problem för hunden medan andra satsar hårt på spannmålsfritt. Välj vad du tycker passar din hund.

Torrfoder eller färskfoder?

Detta väljer du själv egentligen vad du tycker passar. Torrfoder kan du ha i en fodertunna, medan färskfoder måste förvaras fryst.

Fördelen som torrfoder har är att det är lätt att förvara, har lång hållbarhet och det är lätt att ta med sig. 

Fördelen som finns med färskfoder är att det innehåller mer fett så du behöver ge mindre av det till din hund och att det smakar generellt sätt mer än ett torrfoder.

För hundar som är kräsna av sig kan färskfoder vara någonting för er att prova.

15 Oct 2019