Vore kul att skaffa höns

Något jag har tänkt på länge, det är att skaffa mig lite hönor och en tupp. Det vore mysigt att kunna gå ut och hämta sina egna ägg. Dock är det visst lite regler kring detta, samt att man även då måste ha ett bra hönshus. Det går ju att bygga ett eget, eller köpa ett färdigt. På Bäst-i-test.guide såg jag att det fanns flera bra modeller. 

Enklast är det så klart att skaffa höns om man bor ute på landet, men man får ha höns till husbehov som det heter i sin trädgård även i stan. Regler och annat kan man läsa om på Jordbruksverket samt sin egen kommuns hemsida.

Skaffa ett bra hönshus

Hönsen samt tuppen har behov av ett hus att kunna vara i om natten så att de skyddas mot räven, andra rovdjur samt väder. Hönshuset måste ha lagom storlek för det antal höns man skaffar. Det måste även finnas så kallade värpreden där de kan lägga sina ägg samt att de även ska ha små sittpinnar, då de gärna sover sittandes på en pinne. 

Det är även bra att ha ett nätat område utanför hönshuset. En del låter sina hönor gå fritt. Det under dagtid då, inte natten!

Det roligaste är nog att bygga sig ett eget hönshus. Det går ju använda en gammal lekstuga som bas om man har ett sådant. 

28 Aug 2022