Ut med kemikalier - in med ättika

Om vi alla ska nå miljömålen 2020, ni vet det där internationella kontraktet som skrev under i Paris - därav kallat Parisavtalet om miljön, som innebär att alla länder ska minska sina utsläpp så att vi inte släpper ut mer än 2 procent. Det innebär att vi egentligen behöver förändra våra liv på ett ganska omfattande sätt. Vi behöver köra bil mindre, äta mer vegetariskt, inte använda farliga kemikalier och resa mer med tåg och båt, än med flyg. Ja, det där kan bli alldeles för mycket att tänka på, om man nu börjar med det, men det viktiga vi behöver göra är att förändra de där små sakerna, som vi inte tänker på att vi gör. Om alla förändrar något, då blir det mycket, tro mig. Det är bättre än att ge upp och inte göra något. Så vad är de vi ska göra? Jo, eftersom jag har tagit upp det här med städning hemma, så tänkte jag fortsätta med det här.

Städa med ättika - går det?

Visste ni att ättika är lika verkningsfullt som de där starka kemikalierna vi har blivit vana vid att köpa hem? Skillnaden med ättika är att den inte är miljöfarlig på samma sätt som de rengöringsmedel som vi har vant oss vid att köpa hem och städa med. Här ska jag ta upp några av de områden som rengöring med ättika är mer miljövänligt än de farliga kemikalierna vi vant oss vid att köpa hem.

 • Fönster
  Istället för att använda dyra och starka kemiska rengöringsmedel till fönster, kan du blanda ättika med vanligt kranvatten i en duschflaska (hälften vatten, hälften ättika). Spraya och använd en mjuk svamp. Torka av med fönsterraka.
 • Spegel
  Använd duschflaskan med vatten/ättika och rengör med mjuk svamp på samma sätt som fönstertvätten. Avsluta med fönsterrakan.
 • Kakel
  Duscha kaklet först med sprayflaskan. Rengör med en svamp, torka av ordentligt med en mjuk trasa. Har du smuts i fogarna, spraya på med sprayflaskan. Använd en tandborste till fogen med smuts. Torka av med en mjuk trasa.
 • Microvågsugnen
  Spraya i ugnen med sprayflaskan. Låt stå, gör något annat i några minuter. Torka av - rent!
 • Diskbänken
  Spraya med duschflaskan med ättika/vatten. Låt stå några minuter. Torka sedan av diskbänken med en disktrasa.
 • Kranar
  Spraya med duschflaskan med ättika/vatten. Låt stå några minuter, precis som med diskbänken. Torka sedan av med en mjuk trasa. Lycka till!
13 Oct 2017