Sluta sova med kvalster i sängen!

Ja, så här ser de ut, kvalster som gärna sover med dig i sängen. De är inte synbara för blotta ögat. Denna bild är en förstoring på 1:300 000 000. Vi kan alltså inte se dem, men de finns där. Den som är allergisk mot kvalster kan intyga om att de finns där. Om vi inte ser till att de inte gillar våra sängar, vill säga. Enligt bloggen Städa effektivt finns det 1,5 miljon kvalster i en vanlig säng. De lever på oss, bokstavligt talat. Om du inte har lust att sova med dem, kan du göra följande saker:

Så slipper du kvalster i sängen

1. Sluta bädda sängen på morgnarna

När vi stiger upp ur sängen lämnar vi kvar den svett och fukt som vi har avgett under natten. Det är en miljö som kvalstren gillar extra mycket. OM du istället slänger ut täcket en stund och vädrar ut fukten och det svett du lämnat kvar, slipper du samtidigt kvalstren i din bädd. Du kan också bara låta bli att bädda sängen den första timmen efter att du klivit upp.

2. Städa sängen med en ångtvättmaskin

Vill du verkligen ta kål på alla kvalster, kan du tvätta lakanen i 60 tradigt vatten i tvättmaskinen. Du kan sedan ta en ångtvättmaskin och gå över bäddmadrassen. Den varma ångan dödar kvalster och fläckar i sängen. Dammsug och tvätta runt sängen ofta. Man kan också undvika kvalster i sovrummet genom att inte ha stoppade möbler och mattor där.

3. Byt lakan varje vecka

Vill du säkert veta att du inte har dessa kvalster i din säng, kan du med fördel byta lakan varje vecka. Du sover bättre med rena lakan, dessutom gillar inte kvalstren rena lakan, eller annat som doftar gott.

27 Oct 2017