Älskar att städa

Jag vet att jag är lite konstig som älskar att städa, men så är det. Och jag vet att det är ovanligt att gilla att städa - alla andra hatar ju det och tycker det bara är en pina att göra det. Men inte jag. Vad är det då som gör att jag gillar det? Om vi säger så här; jag mår förskräckligt dåligt om något är ostädat; när alla saker ligger huller om buller. Jag mår direkt dåligt av damm, av hundhår överallt, av kläder som ligger i drivor på golvet. Det kanske är därför som jag gillar städning, för då får jag lugn och ro på insidan. När det är ordning och städat får jag struktur på allt inombords. Bättre än så kan jag inte förklara det på. Därför tänkte jag dela med mig av ett städtips som jag igen har hämtat från www.städasmart.se.

Bäst städa i olika etapper

1. Det är bra om man inte börjar städa utan någon tanke på hur man ska gå tillväga. Planera din städning, så blir du mer effektiv. Tänk dig hela den bostad, eller hus som du ska städa i ett rutmönster, eller se alla rum som en del i ett rutmönster. Så betar du av ruta för ruta så blir du effektiv i din städning.

2. Börja alltid högt och gå sedan lågt. Eftersom damm och smuts faller ner när vi är där och rör om, är det smartast att börja uppifrån till exempel från gardinstängerna (där fastnar massor med damm) och sedan torkar av bord, skrivbord, nattygsbord, byråer, bokhyllor och så vidare. Sedan ner till vardagsrumsbord, fåtöljer, soffor, skohyllor och sådant som är lite lägre ner. Sist tar man golven. Först dammsuger man, sedan våttorkar man dem. Så där, då är du färdig!

3. Städa hellre lite grann hela tiden än att inte städa alls och sedan måste göra en jättestädning sedan. Om man småstädar lite grann hela tiden blir det inte så mycket att städa senare.

4. När du väl satt igång kan du förbereda till exempel i både kök och badrum, på så sätt att du häller rengöringsmedel i toalettstolen, sprutar kranarna i badrummet, i köket och sprutar såpa i ugnen så det får verka där till du kan torka av. Smuts kan lösas upp lättare om det står i vatten med rengöringsmedel innan du torkar bort det.

13 Oct 2017